metallic rattling sound during engine start - Second Generation Nissan Xterra Forums (2005+)
Second Generation Nissan Xterra Forums (2005+)
 
 
     
Go Back   Second Generation Nissan Xterra Forums (2005+) > Xterra Tech Topics > Powertrain & Driveline

Reply
 
Thread Tools Display Modes
  #1  
Old 07-03-2008, 03:30 PM
2006xterrax 2006xterrax is offline
Member
 
Join Date: Aug 2007
Posts: 68
Default metallic rattling sound during engine start

Very often during cold engine start, when engine revs up above 2K, there is a mattallic rattling sounds that comes out of the eingine. I suspect my timing chain is not tight enough. I talked to dealership, they said 'during engine start there is not oil for timing chain tensioners. but as soon as they are lubricated, it's lubricated'. or somthing like that. Bottom line is they said it's normal and nothing needs to b done.

Question - does that sound like a true/acceptable explanation to you? Or they simply do not want to perform a service on the truck.
Is it timing chain going out?

Thanks
Reply With Quote
Sponsored Links
Advertisement
 
  #2  
Old 07-03-2008, 04:52 PM
Muzikman Muzikman is offline
2nd Godfather / Administrator
2005 Xterra Off-Road
 
Join Date: Jan 2006
Posts: 15,650
Default

Timing chains have a very unique sound when they are going bad. Usually it's not a sound that you can hear though without close listening and/or a scope. If a timing chain was loud enough to hear at start up, I am sure it would have broke by now or at the very least jump some teeth and throw your timing way out.

Now...what about a fan belt pulley? A loose heat shield? Have you tried opening the hood and figure out where it is coming from?

I know the two times my alternator went bad it made a rattling sound.
__________________
Muzikman

www.thexterra.org
Reply With Quote
  #3  
Old 07-03-2008, 05:49 PM
hybridpower's Avatar
hybridpower hybridpower is offline
Senior Member
 
Join Date: Sep 2007
Location: Phoenix, AZ
Posts: 191
Default

My timing chain tensioner was replaced under warrenty for exactly this; do a search, there is anouther longer post on this. Mine sounded like an aluminum rattle? I described it as "loudly banging two emply pop cans together!" No noises at all sense it was replaced.
__________________
05' OR, Night Armor
Reply With Quote
  #4  
Old 07-03-2008, 06:40 PM
2006xterrax 2006xterrax is offline
Member
 
Join Date: Aug 2007
Posts: 68
Default

this thing sounds like if you take a metallic chain and drag it on a metal pipe, kind of like that. it lasts for less than 1 second, uusally when engine revs up above 2K.
Reply With Quote
  #5  
Old 07-03-2008, 07:39 PM
Rmatzen's Avatar
Rmatzen Rmatzen is offline
Senior Member
2007 Xterra SE
 
Join Date: Sep 2007
Location: Moraga, CA
Posts: 461
Default

Is it like a buzzing/vibrating sound?
Reply With Quote
  #6  
Old 07-04-2008, 11:50 AM
SVC707 SVC707 is offline
Senior Member
 
Join Date: May 2008
Location: BAY AREA, CA
Posts: 156
Send a message via AIM to SVC707 Send a message via Yahoo to SVC707
Default

if it goes away after one second that is the lack of oil at start up, now if you hear a whining sound which accelerates while reving you need to get the two secondary timing chain tensioners replaced. warranty is 5yr/60,000 and the dealership should have no problem accepting the job as i do it all the time, it can take a day or two to do depending on what time you drop it off.
__________________
2002 WS6: LME 408ci/D1 procharger 739hp/656tq 9/10psi 91 octane
Photo of car here: http://www.ls1tech.com/forums/showthread.php?t=603195
2006 Yukon Denali XL
2008 Xterra S 4x4: parts are building up waiting for installs

Last edited by SVC707; 07-04-2008 at 12:34 PM.
Reply With Quote
  #7  
Old 07-04-2008, 12:32 PM
IZVERG's Avatar
IZVERG IZVERG is offline
Veteran
2011 Magnetic Grey Metallic Tundra CrewMax TRD Off Road
 
Join Date: Aug 2006
Location: Richmond, VA
Posts: 14,014
Send a message via AIM to IZVERG Send a message via Yahoo to IZVERG
Default

Hmm, this sounds similar to my new start-up noise. It only lasts about 3 or 5 secs tops and then goes away. Like a rapid clicking sound, not sure what you mean by metallic noise though.
Reply With Quote
  #8  
Old 07-05-2008, 03:44 AM
Rmatzen's Avatar
Rmatzen Rmatzen is offline
Senior Member
2007 Xterra SE
 
Join Date: Sep 2007
Location: Moraga, CA
Posts: 461
Default

mine happens when I accelerate after startup, its like a buzzing/vibrating/humming sound. I can feel it too.
Reply With Quote
  #9  
Old 07-05-2008, 11:11 AM
SVC707 SVC707 is offline
Senior Member
 
Join Date: May 2008
Location: BAY AREA, CA
Posts: 156
Send a message via AIM to SVC707 Send a message via Yahoo to SVC707
Default

Quote:
Originally Posted by Rmatzen View Post
mine happens when I accelerate after startup, its like a buzzing/vibrating/humming sound. I can feel it too.
what year is your vehicle, its possible that yours is indeed a timing chain
Reply With Quote
  #10  
Old 07-05-2008, 04:06 PM
Rmatzen's Avatar
Rmatzen Rmatzen is offline
Senior Member
2007 Xterra SE
 
Join Date: Sep 2007
Location: Moraga, CA
Posts: 461
Default

Mine is a 2007.
Reply With Quote
Reply

  Second Generation Nissan Xterra Forums (2005+) > Xterra Tech Topics > Powertrain & Driveline

Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off


All times are GMT -4. The time now is 07:36 AM.
Powered by vBulletin® Version 3.7.3
Copyright ©2000 - 2014, Jelsoft Enterprises Ltd.
Copyright 2006 - 2012, www.thenewx.org; www.thexterra.org
The Nissan names, logos and slogans are registered trademarks of Nissan Motor Co. Ltd and is no way affiliated with this site.
All posts are the property of the posters and are not the responsibility of thenewx.org, it's affiliates, web hosts or associated companies.